MADRID - In de Spaanse hoofdstad Madrid zijn zaterdagavond tienduizenden Spanjaarden de straat op gegaan om te protesteren tegen het voornemen van de linkse regering om het homohuwelijk in te voeren.

Onder de leus "de familie, ja dat telt" liepen de demonstranten door het centrum van de hoofdstad waar de temperatuur 's avond nog opliep tot zo'n 35 graden. De katholieke kerk had tot de betoging opgeroepen.

Aan de betoging namen ook een twintigtal geestelijken deel en de voorzitter van de oppositionele Volkspartij. Veel ouders hadden hun kinderen meegenomen.

Volgens de organisatoren, die honderden bussen hadden ingezet om de straten vol te krijgen, namen er anderhalf miljoen mensen aan de betoging deel. Maar de autoriteiten schatten het aantal betogers op circa 170.000.

Het Spaanse parlement keurde eerder dit jaar een voorstel goed om homo's toe te staan met elkaar in het huwelijk te treden. De Spaanse wet op het homohuwelijk moet een van de meest liberale in Europa worden. Getrouwde homostellen krijgen onder meer het recht om samen kinderen te adopteren. In Nederland is tot nu toe alleen adoptie door een alleenstaande mogelijk.