TEL AVIV - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, heeft op de eerste dag van haar achtdaagse bezoek aan het Midden-Oosten een ontmoeting gehad met de Palestijnse president Abbas. Het gesprek ging voornamelijk over de Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook.

Volgens Rice is een betere coördinatie tussen Israël en de Palestijnen over de ontruiming "van cruciaal belang".

Rice beloofde het onderwerp ook "diepgaand" aan te snijden in haar overleg met Israëlische leiders. "Beide partijen moeten hun bijdrage leveren als dit inderdaad een vreedzame en ordelijke terugtrekking moet worden", aldus de Amerikaanse minister.

Actief proces

Zij maande de Palestijnen en Israëli's ook tot spoed. "Dit is niet meer de tijd om de problemen alleen op de agenda te zetten. Er moet nu een actief proces komen om de zaken op te lossen".

Rice vroeg Abbas ook om militante groeperingen beter onder controle te brengen. Zij prees hem voor de hervormingen die hij reeds heeft doorgevoerd, maar zei dat de president meer concrete stappen moet nemen om de veiligheidsdiensten te herstructureren en het terrorisme te bestrijden.

Hamas

Rice zei verder dat de Verenigde Staten Hamas nog steeds beschouwen als een "terroristische organisatie", maar onthield zich ervan Abbas te vragen Hamas uit te sluiten van de Palestijnse parlementsverkiezingen die waarschijnlijk later die jaar worden gehouden.

Vrijlating

Abbas op zijn beurt toonde zich bereid om de terugtrekking van de Gazastrook nog nauwer met de Israëli's te coördineren. Hij merkte verder op dat het vredesproces in het Midden-Oosten verder vooruit geholpen zou kunnen worden door de vrijlating van Palestijnse gevangenen uit Israëlische detentiecentra.

Israël liet onlangs negenhonderd Palestijnen gaan, maar circa 7000 mensen zitten nog vast. Het gaat om leden van extremistische bewegingen, mensen die aanslagen hebben gepleegd of personen die er van verdacht worden een aanslag voor te bereiden.

Rice doet tijdens haar rondreis door het Midden-Oosten ook Jordanië, Egypte en Saudi-Arabië aan.