DEN HAAG - LPF-Tweede-Kamerlid P. Bijlhout wordt de eerste allochtone bewindspersoon in Nederland. Bijlhout, van Surinaamse afkomst, krijgt het staatssecretariaat van Emancipatie en Familiezaken. Daarnaast wil de LPF de Rotterdamse vervoerseconoom H. Roos van de Erasmus Universiteit als minister van Verkeer en Waterstaat. Dat hebben bronnen in de partij maandag bevestigd.

Frits Wester

A. de Booij, mede-oprichter van de LPF en vriend van de vermoorde Pim Fortuyn, is maandag op het laatste moment afgehaakt als kandidaat voor het staatssecretariaat van Media en Cultuur. Voor die post bedankten eerder veilingmeester M. Heiden en parlementair verslaggever F. Wester van RTL4.

Hammerstein toch ministerskandidaat

Dinsdag wil de LPF beslissen wie naast de Nijenrode-econoom Bomhoff (Volksgezondheid en beoogd vice-premier) en vervoerseconoom Roos ministers van Vreemdelingenbeleid en Integratie en van Economische Zaken worden. Voor Vreemdelingenbeleid en Integratie zijn er vier kandidaten, onder wie de voormalige Amsterdamse hoofdofficier van Justitie Vrakking en topadvocaat Hammerstein. Voor Economische Zaken is volgens LPF-voorman Herben onder meer ex-sportbestuurder W. Huibregtsen in beeld. Herben benadrukte maandag dat de LPF voor verschillende posten meerdere kandidaten heeft.

Korpschef op Binnenlandse zaken

Naast Bijlhout zijn twee andere LPF-staatsecretarissen bekend. Zeker is dat de Rotterdamse fiscaal-econoom Van Eijk, rechterhand van Herben tijdens de formatie, naar Financiën gaat en oud-korpschef Hessing van de Rotterdamse politie naar Binnenlandse Zaken. Voor het staatssecretariaat van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij heeft de LPF drie kandidaten: de Haarlemse oud-VVD-wethouder A. Smit, J. Odink van het Productschap Vee en Vlees en F. Plevier, voormalig directeur van een sierteeltbedrijf.