BELFAST - Meer dan dertig mensen, onder wie 18 agenten, zijn vrijdagavond in Belfast gewond geraakt. Dat gebeurde tijdens gevechten die uitbraken tijdens de traditionele mars van oranje-ordes door pro-Britse protestanten. Dat heeft de politie zaterdag bekendgemaakt.

Duizend katholieke jongeren en republikeinen bekogelden de deelnemers van de oranjemars met flessen en stenen, waarna gevechten uitbraken. De politie probeerde de strijdende partijen te scheiden door inzet van traangas en een waterkanon.

Elk jaar komt het tot gevechten als pro-Britse protestanten hun oranjemars houden. Als unionisten zijn ze voorstander van handhaving van nauwe banden met het Verenigd Koninkrijk, terwijl de overwegend rooms-katholieke republikeinen juist aansluiting willen bij Ierland.

De unionisten van de Oranje Ordes herdenken elk jaar met optochten de slag aan de rivier de Boyne. De toenmalige Engelse koning William III, Prins van Oranje, versloeg toen zijn schoonvader en rooms-katholieke voorganger op de Engelse troon, James II, op 1 juli 1690.

De oranjemars is de eerste van een lange reeks marsen die de komende dagen worden gehouden tot 12 juli, wanneer de overwinning van de slag bij Boyne wordt herdacht.