TEHERAN - De gematigde conservatief Ali Akbar Hashemi Rafsanjani en de hardliner Mahmoud Ahmadinejad gaan door naar de tweede ronde van de Iraanse presidentsverkiezingen. Dat maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend nadat zaterdag het tellen van de stemmen van de eerste verkiezingsronde was afgesloten.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Ex-president Rafsanjani kreeg 21,1 procent van de stemmen, terwijl zijn rivaal Ahmadinejad de steun kreeg van 19,25 procent van de kiezers. Rafsanjani was vooraf de grote favoriet en was al vrij snel zeker van een plaats in de tweede ronde. Om de tweede plaats was lange tijd een nek-aan-nek-race tussen Ahmadinejad en de hervormer Mehdi Karroubi. De tweede ronde van de verkiezingen wordt gehouden op vrijdag 24 juni.

Volgens een functionaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken ligt de geestelijke en oud-parlementsvoorzitter Karroubi derde met 17,46 procent. Vierde is de voormalige chef van de nationale politie, Mohammed Baqer Qalibaf. De kandidaat van de hervormer, oud-minister Mostafa Moin, staat op de vijfde plaats met 13,68 procent.

De overige twee kandidaten, de ultra-conservatief Ali Larijani en de hervormer Mohsen Mehralizadeh, kregen respectievelijk 5,94 en 4,39 procent van de stemmen.