De Verenigde Staten zouden bereid zijn opnieuw militaire actie te ondernemen om het gebruik van chemische wapens in Syrië te bestraffen.

Die waarschuwing bracht de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton deze week over aan zijn Russische tegenhanger Nikolai Patrushev, zeggen vier ingewijden tegen persbureau Bloomberg.

Washington beschikt volgens de bronnen over informatie dat het Syrische regime van Bashar al-Assad mogelijk weer verboden wapens zal inzetten bij de strijd om Idlib. Die provincie geldt als het laatste noemenswaardige bolwerk van opstandelingen en jihadisten die tegen Assad strijden. Er bevinden zich naar schatting tienduizenden strijders.

De VS heeft al eerder bombardementen uitgevoerd om het gebruik van chemische wapens te bestraffen. Eerder dit jaar sloten ook Frankrijk en Groot-Brittannië zich aan bij zo'n aanval op doelen van de Syrische regering. Bronnen zeggen dat een grotere aanval zal volgen als de VS denkt dat Assad weer chemische wapens heeft ingezet.

Rusland, een bondgenoot van de Syrische regering, stelt dat opstandelingen zullen proberen zo'n westerse aanval uit te lokken.