AMSTERDAM - De politie in Amsterdam heeft vrijdag bij de ontruiming van het kraakpand pakhuis Afrika vijftien aanhoudingen verricht. Rond 18.30 uur viel de mobiele eenheid het pand aan de Oostelijke Handelskade binnen. De krakers hadden het gebouw flink gebarricadeerd. Ze konden na enige tijd vrij gemakkelijk worden aangehouden.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Een poging om de ontruiming met een kort geding tegen te houden is niet gelukt - Jasper Soetendal

Burgemeester Cohen besloot donderdag op advies van de brandweer dat het pand ontruimd moest worden. Cohen sprak daar met de bewoners over. "Hij verzocht hen om het gebruik van het pand te staken en vrijdag om uiterlijk 18.00 uur het huis te verlaten", aldus de gemeente.

Een poging om de ontruiming met een kort geding tegen te houden liep vrijdag op niets uit. De politie heeft het kraakpand vrijdagavond vergrendeld.

Aan het eind van de middag drongen enkele tientallen sympathisanten van de krakers het stadhuis aan de Amstel binnen. Ze vernielden daarbij onder meer een deur. Twee portiers raakten gewond. Een van hen is naar een ziekenhuis gebracht. Toen de politie bij het stadhuis arriveerde, waren de daders al vertrokken.