DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft het onderzoek naar de vermeende mishandeling en discriminatie van twee Marokkaanse jongens door politieagenten overgedragen aan de rijksrecherche. Aanvankelijk zou de politie zelf het incident onderzoeken, onder leiding van een officier van justitie. Aanleiding voor de ingreep van justitie zijn uitlatingen van korpschef J. Wiarda van politie Haaglanden in de media, die het voor de agenten opnam.

'Kutmarokkanen'

Dat heeft het OM maandag bekendgemaakt. Wiarda bevestigde vrijdag tegenover de regionale omroep RTV West dat de betrokken agenten hadden gesproken over 'kutmarokkanen' tijdens de aanhouding van de beide jongens. Volgens Wiarda hebben de twee agenten verder volgens de regels gehandeld.

'Onvoldoende ruimte'

Justitie vindt dat er na het commentaar van de korpschef "onvoldoende ruimte" bestaat de zaak bij de politie te laten liggen. Het OM voegt eraan toe dat alleen zijzelf mag oordelen over het gedrag van de agenten. Het onderzoek zou in eerste instantie worden uitgevoerd door agenten die op een ander bureau werkten dan hun collega's die bij het incident betrokken zouden zijn.

'Partijdigheid'

Persofficier van justitie E. Rijsdorp zei maandagavond dat Wiarda met zijn optreden bij RTV West op de zaken vooruit heeft gelopen. "Hij heeft zich inhoudelijk uitgelaten over deze zaak terwijl er een onderzoek loopt dat wordt uitgevoerd door een bureau dat valt onder zijn verantwoordelijkheid. Om de schijn van partijdigheid te voorkomen, hebben we deze beslissing genomen", aldus Rijsdorp maandagavond.

Scooter

J. Boone, de raadsman van een van de twee jongens, deed vrijdag 5 juli aangifte bij de hoofdofficier van justitie in Den Haag. De mishandeling zou 2 juli in Den Haag hebben plaatsgevonden. Volgens Boone reed de politie de twee die avond zonder aanleiding op hun scooter klem. Van schrik gingen de jongens er volgens hem vandoor en verstopten ze zich in de bosjes. Het OM meldde eerder al dat de politie de jongens verdacht van heling van de betreffende scooter. Dat zou de reden zijn voor de aanhoudingen.

Ongeoorloofd geweld

Vervolgens Boone gebruikte de politie ongeoorloofd geweld tegen de jongens. Een van hen is geslagen met de wapenstok, terwijl de andere jongen meermalen door een politiehond is gebeten. De hondenbegeleider zou het dier ook hebben aangezet de 16-jarige Marokkaanse jongen te bijten na diens arrestatie. Tijdens de hele actie zouden agenten ook discriminerende opmerkingen hebben gemaakt. Boone liet eerder al weten dat hij liever had dat de rijksrecherche het onderzoek zou doen. Wiarda wilde maandagavond geen commentaar geven op de beslissing van het OM.