BRUSSEL - Bij het topoverleg over de Europese meerjarenbegroting, is EU-voorzitter Luxemburg begonnen met individueel overleg met vijf of zes landen die bezwaren hebben, waaronder Nederland.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Dat meldden bronnen rond de onderhandelingen vrijdag. Tot het einde van die aparte besprekingen is de vergadering opgeschort. Daarna zal het besluit vallen of de onderhandelingen vrijdag verder gaan of dat uitstel plaatsvindt.

De werkwijze van aparte besprekingen geldt als de zogeheten biechtstoelprocedure, die vaker plaatsvindt als het overleg vast zit. Minister Zalm van Financiën, die het vergadergebouw even had verlaten, keerde snel terug. "Ik ben van huis uit protestant, maar voor de biechtstoel kom ik toch terug", zei de minister schertsend.

Balkenende

Naast premier Balkenende is ook zo goed als zeker overleg gepland met de Britse premier Blair en de Franse president Chirac. Blair wil alleen praten over de grote korting op de Britse EU-contributie, als Frankrijk de landbouwsubsidies wil verlagen. De regeringsleiders zijn sinds 10.00 uur in overleg over de meerjarenbegroting. Nederland eist een grotere korting op de EU-contributie dan de 460 miljoen euro per jaar die EU-voorzitter Luxemburg voorstelt. Balkenende heeft in de vergadering gezegd dat de Tweede Kamer wil dat hij met 1,5 miljard euro korting thuiskomt.