DEN HAAG - Verpleeghuizen moeten verplicht kwaliteitsgegevens over de instelling openbaar maken. Ook het oordeel van de Inspectie voor de Gezondheidzorg en de mening van cliënten moet op internet te lezen zijn. Staatssecretaris Ross (Volksgezondheid) wil dat dit vanaf volgend jaar gebeurt.

Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met de maatregelen uit het rapport van de commissie-Kennedie die Ross allemaal overneemt. De Golden Tulip-topman Kennedie lichtte op verzoek van Ross de sector door.

Voorjaarsnota

Kennedie concludeerde ook dat instellingen wellicht meer geld nodig hebben voor patiënten die veel zorg behoeven. Ross had daarvoor al 40 miljoen euro in 2006 losgepeuterd in de onderhandelingen over de voorjaarsnota. Verpleeghuizen die voor een extra bijdrage in aanmerking willen komen, moeten daarvoor eerst de zorgzwaarte van hun patiëntenbestand in kaart brengen.

Ondertussen heeft Ross de sector eindelijk zo ver gekregen dat deze normen voor de zorg van verpleeghuizen heeft opgesteld. Daarin staat hoe mensen verzorgd moeten worden. Misstanden als mensen urenlang in hun eigen uitwerpselen laten liggen blijven, uiteraard, uit den boze. Patiënten en hun naasten kunnen aan de hand van deze normen zien wat ze mogen verwachten. Vanaf dit najaar gaat de inspectie de verpleeghuizen met deze normen in de hand toetsen.

Verder heeft Ross met de zorgkantoren afgesproken dat zij naleving van de normen als minimale eis zullen hanteren bij het afsluiten van contracten met verpleeghuizen.