AMSTERDAM - De rechter-commissaris in Amsterdam heeft vrijdag de van moord verdachte ontsnapte 40-jarige tbs'er Wilhelm Schippers voor veertien dagen in bewaring gesteld. Dat liet zijn advocaat J. Knoester na afloop van de voorgeleiding bij de onderzoeksrechter weten. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt Schippers van de moord op een 73-jarige man uit Amsterdam.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam zegt dat er op dit moment geen aanwijzingen zijn dat Schippers nog bij een ander misdrijf is betrokken. Hij wil net als Knoester verder niet inhoudelijk op de vorderingen van het onderzoek ingaan.

Misdrijf

In een toelichting laat de rechtbank in Amsterdam weten dat de rechter-commissaris vreest dat Schippers opnieuw een misdrijf zal plegen, als hij vrij komt. Ook blijkt uit het gedrag van de verdachte dat er een groot gevaar is dat hij vlucht. Tenslotte is ook de zwaarte van de verdenking een reden om Schippers in bewaring te stellen, aldus de rechtbank. Schippers heeft geen verklaring aan de rechter-commissaris afgelegd.

Tuin

De politie hield de ontsnapte tbs'er dinsdagavond aan in de tuin van het bejaarde slachtoffer aan de Lindengracht in de Amsterdamse Jordaan. Schippers verzette zich niet bij zijn arrestatie, maar had wel een doorgeladen pistool bij zich. Vorige week dinsdag om 16.20 uur ontsnapte hij op het Centraal Station in Utrecht aan de aandacht van de sociotherapeut die hem begeleidde.

Boot

Een visser vond dinsdagmiddag het slachtoffer in de kajuit van zijn bootje op het Noordhollands Kanaal in de buurt van Landsmeer. Hij zag de stuurloze boot dobberen en alarmeerde de politie. Volgens het OM is het slachtoffer vermoedelijk door een klap op zijn hoofd gedood. LPF-Tweede-Kamerlid Eerdmans zei donderdag tijdens het debat over deze kwestie in de Tweede Kamer dat S. eerst twee benen van het slachtoffer heeft gebroken.

Zedendelict

De man zat sinds 1990 in tbs onder meer voor een zedendelict. Hij heeft vanaf de jaren tachtig een reeks gewelds- en zedendelicten gepleegd. De man is toen veelvuldig in herhaling van zijn misdrijven vervallen. PvdA-Kamerlid Wolfsen noemde de tbs'er in het debat een "zeer gewelddadige man, met een zeer gewelddadig verleden."