HAARLEM - De vaste secretaris van de Zaanse kantonrechter F. Visser, de Rijdende Rechter uit het gelijknamige NCRV-programma, moet zelf achter de tralies. De rechtbank in Haarlem heeft de -jarige R.P. maandag wegens fraude veroordeeld tot een jaar cel.

Zijn 29-jarige echtgenote kreeg acht maanden cel opgelegd. De officier van justitie had twee weken geleden tegen beiden een jaar celstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk, geëist. De twee hadden de verzekering voor 450.000 euro willen oplichten.

De gerechtssecretaris werd in 1999 opgepakt. Hij was het jaar ervoor met zijn Thaise echtgenote en kind naar Thailand gereisd voor een lange vakantie. P. keerde begin 1999 terug met het verhaal dat zijn echtgenote tijdens de vakantie was overleden.

Hij claimde daarop een miljoen gulden van de verzekeringsmaatschappijen Ohra en FBTO. Uit onderzoek dat deze verzekeraars lieten doen, bleek echter dat P. de boel had opgelicht. De echtgenote van P. was nog springlevend. Hij had een dorpsoudste omgekocht om een valse overlijdensakte op te maken.