Karel Pronk, een crimineel die begin augustus in Delft werd doodgeschoten, wordt gelinkt aan de dood van de Vlaardinger Mustafa Ates (50).

De 48-jarige Delftenaar die in deze zaak in voorarrest zit, heeft na de dood van Pronk verklaringen afgelegd over diens betrokkenheid. Zelf zegt hij alleen te hebben geholpen met het schoonmaken en aankleden van het stoffelijk overschot van het slachtoffer.

Dat werd woensdag besproken tijdens een niet-inhoudelijke zitting voor de rechtbank in Den Haag. De verdachte is op verzoek van zijn advocaat Hajé Weinfelt vrijgelaten uit voorarrest.

Het stoffelijk overschot van het slachtoffer werd in juli 2017 gevonden op een parkeerplaats in Rijswijk. Hij is waarschijnlijk in een woning in Vlaardingen overleden en daarna verplaatst.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) stelt dat er twee doodsoorzaken mogelijk zijn: verwurging of een overdosis drugs. De verdachte zelf stelt dat Ates al dood was toen hij aankwam in de woning in Vlaardingen. Hij zou op verzoek van Pronk hebben meegeholpen zijn lichaam schoon te maken en aan te kleden, aldus zijn advocaat.

Mogelijk drugslab in pand

In het bewuste pand zat mogelijk een drugslab, dat zou worden gerund door Pronk. Het Openbaar Ministerie (OM) kan niet bevestigen dat het een drugslab was, omdat de woning was schoongemaakt. Pronk wordt genoemd als degene die het huis liet schoonmaken.

Als de Delftenaar louter wordt veroordeeld voor het wegmaken van het stoffelijk overschot, zal de straf lager uitpakken dan zijn voorarrest, denkt de rechtbank. Hij blijft nog wel verdacht van betrokkenheid bij de dood van Ates.

Pronk ontsnapte twee keer uit gevangenis

De zestigjarige Pronk uit Nootdorp werd 7 augustus beschoten. Behandeling van ambulancepersoneel mocht niet baten en hij overleed aan zijn verwondingen.

Pronk werd in 1991 veroordeeld tot twintig jaar cel voor het uitlokken van de moord op een orchideeënkweker uit Rijswijk. Het motief hierachter is nooit duidelijk geworden. Hij ontsnapte twee keer met geweld uit een gevangenis. Daarbij werd bewakingspersoneel gegijzeld.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!