EDE - De gemeente Ede neemt geen speciale maatregelen om personen van de Veluwe te weren in verband met de loslopende poema. "We sluiten geen terrein af, de Veluwe is vrij toegankelijk", aldus een woordvoerster vrijdag.

Wel raadt de gemeente aan dat wandelaars en fietsers op de paden blijven en zich tussen zonsondergang en zonsopgang niet in de bossen of op de heide te bevinden.

Terughoudend

Over de werkwijze van stichting Pantera die is ingehuurd om de loslopende poema op de Veluwe te vangen, wordt weinig informatie verstrekt wegens de veiligheid van mens en dier. Een woordvoerder van Pantera zei terughoudend te zijn in het verstrekken van informatie om "de rust te bewaren".

De woordvoerster van de gemeente verzekerde dat "geen kans onbenut wordt gelaten om het dier te vangen". Ook op zaterdag en zondag zal er bij een serieuze melding of waarneming van de poema gereageerd worden door de betrokken instantie. Eerder was er sprake dat op zondag in verband met godsdienstige redenen niet op het dier gejaagd zou worden.

Waarschuwingsborden

De gemeente verwacht geen extreme drukte van mensen die speciaal naar de Veluwe komen om een glimp op te vangen van de poema. "Dat is koffiedik kijken en het is niet te voorspellen". aldus de woordvoerster. "Maar overal hangen wel waarschuwingsborden."