AMSTERDAM - De van moord verdachte tbs'er Wilhelm Schippers is na een van zijn ontsnappingen uit de tbs-kliniek negen maanden voortvluchtig geweest. Ook in die periode werd hij als gevaarlijk en agressief gezien. Volgens het Algemeen Dagblad woonde hij in die tijd, in 1996, op een woonboot in Amsterdam.

Schippers werd na driekwart jaar opgepakt na een inbraak met geweld. Pas na zijn aanhouding ontdekte de politie dat hij een voortvluchtige tbs'er was. Om te benadrukken hoe gevaarlijk de tbs'er is, schrijft de krant over een verkrachting van een vrouw in 1990 door Schippers. Terwijl hij de vrouw verkrachtte, bedreigde hij haar met een alarmpistool.

Blote handen

Volgens het AD is Schippers acht keer ontsnapt. Bij zijn eerste ontsnapping, in 1992, sloeg hij met zijn blote handen een gat in het dak, waardoor hij kon vluchten. Bij een ontsnapping in 1994 sloeg hij een raam in, waarna hij met aan elkaar geknoopte lakens kon ontkomen.

Schippers werd dinsdagavond aangehouden na de vondst van een 73-jarige vermoorde man. Dat was een week na zijn ontsnapping tijdens een begeleid proefverlof. Schippers wordt vrijdag voorgeleid.