BRUSSEL - Ierland stelt het referendum over de Europese grondwet uit. De republiek zou in de herfst een volksraadpleging houden, maar een Ierse regeringsfunctionaris zei donderdag in Brussel dat die wordt uitgesteld tot in 2006.

De Deense premier Rasmussen had korte tijd eerder in Brussel bevestigd dat in zijn land het voor dit najaar voorziene referendum over de EU-grondwet voor onbepaalde tijd wordt uitgesteld.

Zijn Tsjechische collega Paroubek zei met politieke partijen in zijn land te gaan praten over het opschorten van het ratificatieproces tot eind 2006. Politiek Praag is er overigens nog helemaal niet uit hoe dat proces van eventuele ratificatie precies zou moeten verlopen.

Denkpauze

De Europese leiders besloten donderdag op hun topconferentie in Brussel tot een 'denkpauze' van een jaar over de Europese grondwet. De kiezers in Frankrijk en Nederland verwierpen het project recent per referendum.

De Britse regering heeft vervolgens de voorbereidingen voor een referendum in 2006 stilgelegd. In Luxemburg zou 10 juli een referendum zijn over de voorgestelde juridische beginselen voor de Europese Unie, maar premier Juncker van Luxemburg zei donderdag in Brussel dat het parlement dat nu moet heroverwegen.