AMSTERDAM - De ANWB is positief over het plan om een groot deel van Amsterdam als 30 kilometerzone in te richten. Wel waarschuwt de belangenorganisatie voor weggebruikers om de plannen niet teveel van achter de tekentafel te bedenken.

"Je moet bewoners bij de plannen betrekken. Zij kennen de buurt en de gevaren", zei een woordvoerder van de ANWB maandag.

Burgemeester J. Cohen, korpschef J. Kuiper, plaatsvervangend hoofdofficier G. Hofstee en K. Spee van het landelijk Openbaar Ministerie ondertekenden maandag het Regioplan Verkeersveiligheid voor de regio Amsterdam-Amstelland. Doel van het plan is om het aantal verkeersslachtoffers in acht jaar tijd drastisch terug te dringen.

Om dit te bereiken zal in alle woonwijken een maximum snelheid van 30 kilometer gaan gelden. Alleen op doorgaande wegen mag nog 50 of 70 kilometer per uur worden gereden. De wegen krijgen per snelheid in de hele stad dezelfde vorm en mogelijk zelfs dezelfde kleur. De politie zal op gevaarlijke punten en trajecten intensief controleren.