AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie mag het onderzoek naar de voormalige voorman van de Amsterdamse Hells Angels, 'Big Willem' van B., voortzetten. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag beslist.

Van B. wordt ervan verdacht dat hij plannen heeft ontwikkeld om Heineken-ontvoerder Willem H. te liquideren.

Van B. verzocht de rechtbank eind mei te bepalen dat politie en justitie dat onderzoek moeten staken. Volgens Van B. en zijn raadsman M. van Gessel zou het onderzoek zijn vastgelopen. In een besloten procedure heeft de rechtbank dat verzoek afgewezen, liet Van Gessel weten.

Endstra

Van B. zou samen met een aantal anderen van plan zijn geweest H. in het Amsterdamse clubhuis van de Angels met een bom te vermoorden. H. was geregeld te gast in het clubhuis. De opdracht tot de moord zou afkomstig zijn geweest van de vorig jaar zelf geliquideerde Amsterdamse vastgoedmagnaat Willem Endstra. Die zou geruime tijd zijn afgeperst door H. De raadsman zei zeer verbaasd te zijn over de motivering van de beslissing van de rechtbank. "Het is afgewezen omdat de officier van justitie ter zitting heeft aangegeven dat hij verder zou gaan met de zaak.

De belangen van mijn cliënt zijn op geen enkele manier gewogen. Zo'n excercitie als deze heeft dus geen enkele zin." Tegen de beschikking van de rechtbank is geen hoger beroep mogelijk.

De zaak kwam vorig jaar aan het licht en kostte Big Willem het leiderschap van de Amsterdamse Angels. Hij is oneervol uit de club gezet. Van B. heeft altijd ontkend moordplannen te hebben gehad.