DEN HAAG - Ze hebben wel degelijk verkeerde dingen gedaan, de vier Rijswijkse mannen die op de avond van 9 januari onder meer een zak puin en stukken stoeptegel van viaducten op de snelweg A4 gooiden.

Maar op geen enkel moment hadden ze de bedoeling daarmee iemand te vermoorden, betoogden de advocaten van de vier donderdag voor de rechtbank in Den Haag. "Stephan, Frederik, Davy en Jeroen zijn geen moordenaars."

Negen jaar

Een van de stukken steen werd een 30-jarige automobiliste uit Uden fataal. Zij kreeg het brokstuk in het gezicht en overleed later in het ziekenhuis aan haar verwondingen. Officier van justitie T. Kamps eiste woensdag celstraffen tot 9 jaar tegen de vier mannen.

Volgens Kamps hebben zij een moord gepleegd. Ze hadden kunnen weten welk risico ze namen toen ze de stenen lieten vallen.

Puin

Het viertal hing op de bewuste avond wat rond in de buurt van de snelweg en een nabijgelegen park in Rijswijk. Op een gegeven moment gooiden Jeroen van G. (23) en Davy V. (18) een paar stokken vanaf een brug op de rijksweg. Daarna liet Jeroen een zak met puin vallen, die op een vrachtwagen terechtkwam. De chauffeur schrok hevig, maar kwam er zonder kleerscheuren van af.

Vanaf een viaduct een eindje verderop gooiden Jeroen en Davy uiteindelijk de stukken stoeptegel. Mede doordat ze al de zak met puin hadden laten vallen, verdenkt het OM hen van moord met voorbedachten rade. Het Openbaar Ministerie (OM) meent dat het groepsproces tot die escalatie van het geweld heeft geleid.

Groep

Onzin, vinden de advocaten. Er was volgens hen niet eens echt sprake van één groep, de mannen trokken vooral twee aan twee met elkaar op. Uit de diverse verklaringen blijkt dat Jeroen en Davy de rottigheid uithaalden en dat de andere twee in de auto bleven zitten.

Ze deden niet mee, maar namen ook niet echt afstand van de daden van Jeroen en Davy. Stephan en Frederik zorgden er bovendien niet voor dat ze ophielden met dingen gooien, verweet de aanklaagster hen.

Voorbeeld

De vier advocaten waren het erover eens dat hun cliënten niet als voorbeeld moeten dienen. Zij konden niet vermoeden dat hun handelingen wel eens dodelijk zouden kunnen zijn, menen de raadslieden.

De geëiste straffen van negen jaar voor Jeroen, zeven jaar voor Davy, vier jaar voor Stephan en 36 maanden waarvan tien voorwaardelijk voor Frederik, noemden zij draconisch. "Dit soort eisen verwacht je bij een beroepsmoordenaar die in koelen bloede van dichtbij met een vuurwapen iemand afmaakt", zei de advocaat van Jeroen van G.

De rechtbank doet 29 juni uitspraak.