DEN HAAG - Het verzoek om de vaste telefoon van de echtgenote van de ontsnapte tbs'er Schippers af te luisteren, is vorige week afgewezen omdat de wet dit middel verbiedt bij de opsporing van voortvluchtigen.

Ook wisten de autoriteiten niet welke telefoonnummers Schippers gebruikte. Na zijn ontsnapping belde hij regelmatig met zijn vrouw.

Aangenomen

Dat blijkt uit de antwoorden van minister Donner van Justitie op ruim honderd vragen die leden van de Tweede Kamer hebben gesteld over zijn brief over de kwestie. Het wetsvoorstel dat het tappen wel mogelijk maakt, is inmiddels aangenomen. Maar de wet treedt pas op 1 juli in.

Het is mogelijk om daar alvast op vooruit te lopen. Toen de officier van justitie bijna een week na de ontsnapping alsnog aan de rechter-commissaris toestemming vroeg voor een telefoontap, gaf die echter aan daar "niet toe genegen te zijn", schrijft Donner.

Niet beschikbaar

Vanaf zondag zijn wel zogeheten printertabs geplaatst op de twee mobiele nummers van de vrouw, die volgens de minister pas die dag bekend werden. Met printertabs kan justitie zien of, wanneer en hoe lang er contact is geweest met deze nummers. De printertabs van 7 tot en met 12 juni zijn echter nog niet beschikbaar.

Telefoons

De tbs-kliniek van Schippers had geen mobiele telefoonnummers van hem en voor zover bekend had hij ook geen gsm bij zich toen hij de kliniek verliet. Ook is niet bekend of de man nadat hij de benen had genomen, een mobieltje heeft gebruikt. Daardoor was het niet mogelijk om zijn positie te bepalen. Bij zijn aanhouding had Schippers twee mobiele telefoons bij zich.

Achteraf is gebleken dat hij bewust is gevlucht tijdens het begeleid verlof. Zo heeft hij zijn computer leeggehaald en foto's van de muur van z'n kamer gehaald. De foto's liet hij achter bij zijn echtgenote in Eindhoven, waar hij vorige week dinsdag op bezoek was geweest.

Justitie heeft volgens Donner geen internationaal opsporingsbevel tegen S. uitgevaardigd, omdat er op geen enkel moment een aanwijzing was dat de man zich in het buitenland bevond.

Zelfmoord

Het opsporingsbericht van de tbs'er dat zondagavond op televisie werd uitgezonden, leidde tot boosheid en angst bij z'n vrouw. Donner voegt eraan toe dat ze bang was dat hij na het bericht zelfmoord zou plegen of dat hij z'n vrouw en de kinderen iets zou aandoen.

De tbs'er wordt er overigens niet van verdacht dat hij andere misdrijven heeft gepleegd dan de moord waarvan hij nu wordt verdacht. Donner meldt verder dat hij verantwoordelijk is voor de uitvoering van sancties, waaronder de tenuitvoerlegging van de tbs-maatregel.