GRONINGEN - Een slang, een wasbeer of een roodwangschilpad; niets is te gek voor de Nederlandse 'huisdieradept'. Toch worden de exotische dieren in toenemende mate na korte tijd al weer gedumpt, omdat de verzorging te veel tijd en geld kost. Belangenorganisaties spreken van een enorm probleem omdat de opvangplaatsen in Nederland tot de nok toe zijn gevuld.

"Bij eigenlijk alle opvangcentra in Nederland zie je een enorme toename van dieren die worden aangeboden. Er bestaan zelfs lange wachtlijsten. Er zijn geen harde cijfers over omdat niet iedereen registreert, maar we zien het wel op allerlei andere manieren. Zo ontstaan er allerlei opvangplaatsen bij mensen thuis die vaak tot de nok toe zijn gevuld, terwijl de professionele opvangplaatsen ook al vol zitten", aldus woordvoerster I. de Jong van Stichting Aap in Almere.

De Dierenbescherming bepleit nog steeds voor een zogeheten positieflijst waarop staan welke dieren je wel mag houden, "zodat direct duidelijk is dat je dieren die er niet op staan ook niet mag houden", aldus M. Wermer.

Openhaard

Nu mogen alleen dieren die met uitsterven worden bedreigd niet in huis worden gehouden. Dat betekent dat bijvoorbeeld een wasbeer, allerlei soorten eekhoorns en leguana's wel thuis op het kleed voor de openhaard mogen liggen.

De insecten- en reptielopvang Insektenwereld in het Groningse Leens krijgt in de zomermaanden veel aanvragen binnen van mensen, die hun groene leguanen, roodwangschildpadden of slangen kwijt willen.

"Ze zitten steeds vaker na een tijdje lelijk met die dieren in hun maag", stelt T. van der Made van het opvangcentrum. "In de zomer krijg ik maandelijks tussen de zestig en 150 e-mails binnen van mensen die vanwege de vakantie hun dieren kwijt willen."