DEN HAAG - Minister Korthals van Justitie laat de observatiecamera's in de cel van de verdachte van de moord op Fortuyn vervangen door infraroodapparatuur. Hierdoor kan 's nachts het licht uit in het verblijf in het Amsterdamse huis van bewaring.

Met de vervanging van de camera's door infraroodapparatuur, waarmee ook in het donker kan worden gefilmd, komt Korthals aan een van de twee eisen van Van der G. tegemoet.

Volgens een woordvoerster van het ministerie van Justitie had Korthals het voornemen echter al voordat verdachte Volkert van der G. zijn hongerstaking begon. De camera's worden volgens haar "zo spoedig mogelijk" geplaatst.

De 32-jarige Van der G. weigert sinds donderdag te eten uit protest tegen het permanente cameratoezicht en het feit dat er 's nachts een lamp blijft branden in zijn verblijf.

Volgens zijn advocaten vermoedt de milieuactivist dat justitie hem met de permanente observatie en de nachtelijke verlichting van zijn cel mentaal wil 'breken'. De verdachte van de moord op de politicus heeft nog steeds geen verklaring afgelegd.

Noodmaatregel

De Raad voor Strafrechtstoepassing besliste onlangs dat het toezicht moest worden gestopt. Met een speciale noodmaatregel voorkwam Korthals dat de camera's moesten worden weggehaald. Strafrechtgeleerden uitten kritiek op de handelswijze van de minister.

Of de vervanging van de camera's voldoende voor Van der G. is om zijn hongerstaking te beëindigen, is nog onduidelijk. Zijn advocate B. Böhler spreekt maandagmiddag met de Harderwijker over de situatie.