PHNOM PENH - Een 3-jarig Nederlands-Canadees meisje is donderdag om het leven gekomen toen de politie in de Cambodjaanse stad Siem Reap na zes uur een einde maakte aan de gijzeling van tientallen peuters, kleuters en hun leraar. De gijzelnemers zouden het meisje met een enkel schot in het hoofd hebben gedood.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De identiteit van het meisje is nog niet bekend. Volgens een politieagent ter plaatse zou het echter gaan om een dochter van een Canadese moeder en Nederlandse vader die in een hotel in de buurt werken.

De vermoedelijk vier gewapende Cambodjaanse gijzelnemers werden geleid door een 23-jarige man. De andere daders waren tieners.

Eis

De gijzelnemers vielen de internationale school in het noorden van Cambodja donderdagochtend binnen. Ze namen twee klassen in gijzeling met volgens getuigen 29 kinderen van 2 tot 6 jaar. De mannen eisten 1000 dollar, wapens en vervoer naar Thailand. Later verhoogden zij hun eis naar 30.000 dollar. Onder de gegijzelden waren ook kinderen uit Japan, de Verenigde Staten, Australië, Groot-Brittannië en Italië.

Doodgeschoten

Het gijzeldrama kwam tot een climax toen de daders in vrachtwagens met enkele kinderen probeerden te ontkomen. Zij hadden toen al het losgeld en wapens gekregen. Volgens een woordvoerder op het Britse consulaat in Siem Reap ontstond daarop een vuurgevecht. Twee van de gijzelnemers zouden zijn doodgeschoten, zo meldden ooggetuigen.

Siep Reap is een populaire toeristische bestemming omdat het bij het tempelcomplex Angkor Wat ligt. Daardoor is het gebied relatief welvarend. Cambodja is een van de armste landen in Zuidoost-Azië.