EDE - Jachtopzieners hebben donderdagmorgen nieuwe pootafdrukken gevonden in de Veluwse bossen. De poema houdt zich zeer waarschijnlijk op in het gebied tussen Wekerom en Otterlo. Jagers staan extra paraat omdat het dier ondervoed zou zijn. Nationaal park De Hoge Veluwe heeft aangegeven geen klopjacht te houden op de poema.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Politie, marechaussee en jagers zoeken nog zeker enkele dagen naar het roofdier rond de Ginkelse Hei bij Ede, aldus een woordvoerder van de politie.


De poema houdt zich zeer waarschijnlijk op in het gebied tussen Wekerom en Otterlo - Marc Koot

Het team zoekers naar de poema is woensdagavond ingekrompen van zestig naar ongeveer vijftien mensen. Jagers verbergen zich in de buurt van plekken waar sporen van het dier zijn gevonden in de afgelopen dagen, in de hoop dat de poema zich onbespied waant en zich laat zien. In dat geval wordt hij neergeschoten. Politie en marechaussee blijven patrouilleren op en rond het heidegebied.

Niet verstandig

Zolang er nog reden is om aan te nemen dat er een poema door de Veluwse bossen bij Ede loopt, blijft de waarschuwing van kracht om niet in het natuurgebied te gaan wandelen of fietsen. "De doorgaande wegen zijn gewoon toegankelijk, maar het is niet verstandig om stille zandpaden of bospaadjes op te zoeken. Wie per ongeluk de poema laat schrikken is zijn leven niet zeker volgens deskundigen", zegt de politiewoordvoerder.


Ondanks dringende waarschuwingen van politie en jachtopzieners om weg te blijven, trekt de loslopende poema op de Veluwe drommen publiek

Waarschuwingsbiljetten

Wildspeurtochten, picknicks en andere toeristische activiteiten in de bossen zijn voor de komende dagen afgeblazen. Op de vele campings en bungalowparken in het gebied zijn waarschuwingsbiljetten opgehangen. Deze maand verblijven vooral veel gezinnen met jonge kinderen en senioren op de Veluwe. De politie kan nog niet zeggen hoelang de waarschuwing blijft gelden.

De mogelijke eigenaar van de poema heeft zich nog niet gemeld.


''Het is niet verstandig om stille zandpaden of bospaadjes op te zoeken'' - Marc Koot

Museum

Het Kroller-Muller Museum in Otterlo is nog gewoon toegankelijk voor bezoekers. ''Wij hebben geen maatregelen getroffen vanwege de poema'', zei een woordvoerder van het museum.

Geen klopjacht

"Wij zijn niet op jacht", zegt directeur Van Voorst tot Voorst, van het Nationaal park De Hoge Veluwe. "Wij houden geen klopjacht op de poema, en hebben niets te maken met wat buiten het park gebeurt. Ik verwacht niet dat de poema zich in ons park bevindt. Mocht de poema zich hier toch bevinden, dan stellen wij alles in het werk om de poema levend over te dragen aan de deskundigen. "

Van Voorst tot Voorst zegt dat er in het park geen sporen zijn gevonden van de poema. "Dat wil niet zeggen dat het beest hier niet geweest is. Onze bezoekers lopen in ieder geval geen gevaar. Wij hebben meerdere opzichters in het park, die bij acuut gevaar in kunnen grijpen. Ook hebben wij iemand in dienst die het beest zou kunnen verdoven. Om te kunnen verdoven, moeten we binnen 40 meter van de poema afstaan. Dat is een gevaarlijke afstand."

De directeur van het park heeft vernomen dat de poema gisteren aan de oostzijde van de Veluwe is gesignaleerd. "Maar hij zou nu al in Brabant kunnen zijn. Een poema kan zomaar 100 kilometer per dag afleggen."