AMSTERDAM - Vier medewerkers van de gemeentelijke dienst Stadstoezicht in Amsterdam zijn maandagmorgen aangehouden op verdenking van fraude met parkeervergunningen.

Het viertal zou tussen januari 2001 en nu tegen betaling, buiten de wachtlijsten om, parkeervergunningen hebben verkocht. Volgens het Arrondissementsparket Amsterdam gaat het om minimaal enkele tientallen fraudegevallen. Het is nog niet duidelijk hoeveel de ambtenaren met hun bijbaan verdienden.

De vier liepen tegen de lamp nadat Stadstoezicht in maart 2002 aangifte deed van mogelijk frauduleus handelen. De politie verrichtte huiszoekingen bij de vier ambtenaren en nam diverse goederen in beslag.

Naast de ambtenaren, hield de politie ook dertien mensen aan die worden verdacht van het afnemen van de vergunningen, of het bemiddelen bij het verkrijgen van het in de hoofdstad schaarse, dus felbegeerde papiertje.

Voor bepaalde delen van de stad, zoals het centrum, is het vrijwel onmogelijk via de officiële weg een parkeervergunning te krijgen. De wachttijd bedraagt inmiddels vijf tot zeven jaar.

Justitie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.