DEN HAAG - De verschillende Europese steunpunten van de ANWB hebben het afgelopen weekeinde 10 tot 20 procent meer hulpvragen gekregen dan vorig jaar. Behoorlijk wat Nederlandse vakantiegangers op de heen- of terugweg namen contact op wegens mankementen aan hun auto, meldde een woordvoerder van de ANWB zondag.

Volgens de woordvoerder komt de stijging doordat meer Nederlanders dan normaal voor een autovakantie in een Europees land hebben gekozen. Deze groep, naar schatting 2 procent van de vakantiegangers, pakte vorige keer het vliegtuig naar bestemmingen binnen en buiten Europa. Het drukste steunpunt, dat in Lyon staat, had vrijdag en zaterdag 2400 meldingen van pech.

De verwachte verkeerschaos in Frankrijk door de grote trek van vakantiegangers is dit weekeinde overigens uitgebleven. Op de Franse wegen richting het zuiden stond zaterdag rond het middaguur weliswaar 256 kilometer file, maar de verwachte 500 kilometer bleef uit.

De waarschuwingen vooraf hebben blijkbaar effect gehad, aldus de ANWB Ook zondag viel het mee. Alleen bij Parijs, waar de Franse nationale feestdag 'Quatorze Juillet' met onder meer een militair defilé werd gevierd, waren er opstoppingen. Verder stonden in het zuiden van Frankrijk vakantiegangers met hun auto in de rij.

In andere Europese landen als Zwitserland en Oostenrijk was het fileleed ook relatief klein. Daar stonden enkel voor de Tauerntunnel in Oostenrijk en de Zwitserse Gotthardtunnel en San Bernardinotunnel files.