SANTIAGO - Op de landerijen van een geheimzinnige Duitse sekte is in Chili een grote hoeveelheid wapens aangetroffen, met name veel machinegeweren en raketwerpers. De vondst werd gedaan tijdens het onderzoek tegen de voormalige leider van de sekte, Paul Schäfer.

Het is volgens minister Jorge Correa Sutil van Binnenlandse Zaken de grootste wapenvondst ooit in Chili gedaan. "Geloof me, wat we tot nu toe hebben gevonden, kan alleen in een militaire context worden verklaard," aldus de bewindsman.

Hij hoopt dat de zaak tegen Schäfer met deze wapenvondst kan worden afgerond. De inmiddels 83-jarige Schäfer was leider van de in 1961 als landbouwcommune gestichte Colonia Dignidad in een afgelegen oord in Zuid-Chili. In 1997 vluchtte hij het land uit omdat justitie hem wegens tal van misdrijven zocht. Eerder deze maand werd Schäfer in Buenos Aires (Argentnië) aangehouden.

Seksueel misbruik

Schäfer wordt er onder meer van beschuldigd tijdens het militaire regime (1973-1990) verantwoordelijk te zijn voor de verdwijning van politieke gevangenen en voorts van seksueel misbruik van talrijke kinderen in een medisch centrum en een school in Colonia Dignidad.

Schäfer verwachtte van de gemeenschap in deze overwegend door Duitsers bevolkte nederzetting uiterste discipline, lang en hard werken en het afzien van contact tussen mannen en vrouwen.