AMSTERDAM - Koningin Beatrix heeft woensdagavond door het slaan op een grote Chinese gong het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam officieel geopend. Het Muziekgebouw, een vierkante glazen doos direct aan het water gelegen, moet doorgaan voor de concertzaal voor de 21e eeuw.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Door de klap op de gong kwamen "alle boventonen vrij die de natuur ons te bieden heeft", zei directeur J. Wolff. "De majesteit heeft in één klap alle tonen laten horen die hier de komende honderd jaar zullen klinken."

De IJsbreker

De nieuwe muziektempel komt voort uit het Muziekcentrum De IJsbreker dat 25 jaar een centrum voor hedendaagse muziek was. Er zijn een grote concertzaal met 735 stoelen of 1500 staanplaatsen en een kleine met 125 stoelen. Het Muziekgebouw zal de nadruk leggen op het ensemblerepertoire uit de 20e en 21e eeuw en het eigentijdse muziektheater. "Omdat de vorige eeuw betere componisten voortbracht dan de 19e eeuw", zei Wolff.

Nieuwste techniek

De grote concertzaal zit vol met de nieuwste techniek, zoals zijwanden die naar binnen en buiten kunnen bewegen, een zaalvloer die zowel vlak als hellend kan worden gemaakt en een plafond dat omhoog en omlaag kan. Door het plafond te bewegen, kan de nagalm van een concert worden verlengd van ruim 1 seconde naar 3,5 seconde. De muren kunnen verschillende kleuren uitstralen, gelijk aan de tonen van de muziek. Wolff: "We kunnen toveren met dit gebouw."

Wereldpremières

De concertzaal opende met een aantal wereldpremières. Het openingsconcert heette heel toepasselijk de 'Opening' van Louis Andriessen en is ook onderdeel van het Holland Festival. Dit werd gevolgd door het eigentijdse stuk 'Ee jya nai ka ee jya nai ka éé jya nai ka' van Jan van de Putte, dat de goede akoestiek van het gebouw moest bewijzen. De ensembles stopten enige tijd met spelen, waarop de ruimte werd gevuld met binnensmonds gemompel dat onderdeel vormde van het stuk. Werken van Pascal Dusapin en Jonathan Harvey sloten het openingsconcert af.