BRUSSEL/DEN HAAG - Het Nederlandse kabinet vindt de nieuwste voorstellen voor de Europese meerjarenbegroting, die huidig EU-voorzitter Luxemburg woensdagavond op tafel heeft gelegd, onvoldoende. "Er zitten geen positieve verrassingen in", aldus een woordvoerder van het ministerie van Financiën.

Nederland hoeft weliswaar iets minder af te dragen in het jongste compromisvoorstel, maar krijgt in ruil minder subsidies. Dat komt omdat de EU-voorzitter bezuinigd op de plannen om meer Europees geld uit te geven aan wetenschappelijk onderzoek, waar Nederland van zou profiteren. Luxemburg wil Nederland tegemoet komen met grofweg 460 miljoen euro korting op de afdrachten aan Brussel. In eerdere voorstellen was dat nog 280 miljoen.

Beloofde korting

"Er zullen nog flinke stappen in onze richting gezet moeten worden", is de conclusie van het ministerie van Financiën. "Het zal nog moeilijk worden om een akkoord te bereiken." Nederland vindt het compromis niet alleen onvoldoende, maar klaagt er bovendien over dat de beloofde korting op de afdracht tijdelijk is en niet permanent.

Meerjarenbegroting

Donderdag en vrijdag praten de Europese leiders over de meerjarenbegroting van de EU voor de periode 2007 tot en met 2013. De landen hebben sterk uiteenlopende wensen. Nederland, dat relatief veel meer aan de EU afdraagt dan het terugkrijgt, eist lagere betalingen.

Boerensubsidies

Sommige landen vinden dat te sterk wordt bezuinigd op het hulpgeld aan hun arme provincies. In het nieuwste voorstel komt Luxemburg die landen met 2 miljard euro tegemoet. Verder gaat er ietsje meer naar boerensubsidies. Maar in ruil moeten de landbouwers in Roemenië en Bulgarije, landen die binnenkort lid worden van de Unie, betaald worden uit dezelfde pot waar ook de huidige Europese boeren hun steun uit krijgen. Die gaan er dus iets op achteruit.

Tijdens de top hebben alle landen vetorecht. Het is daarom uiterst onzeker of de Europese leiders een akkoord kunnen bereiken.