DEN HAAG - Minister Donner van Justitie "verschuilt zich achter de rechter" in zijn uitleg over de zaak van de ontsnapte tbs'er W.S.. Dat zei Tweede-Kamerlid Wolfsen van de PvdA na afloop van een gesprek met de bewindsman.

Volgens de PvdA'er is het onbegrijpelijk dat de overheid iemand laat reizen die zo gevaarlijk en ongeneeslijk ziek is. Hij voegde er wel aan toe dat deze zaak gecompliceerder ligt dan de ontvoering destijds van een meisje in Eibergen. Rond die zaak was er ook al een discussie in de Kamer over het tbs-beleid. Wolfsen steunde toen een motie van afkeuring van de LPF waarin het tbs-beleid van Donner onder vuur werd genomen.

Schijn tegen

Een definitief oordeel over de vraag of Donner nu moet aftreden heeft het PvdA-Kamerlid nog niet. Na lezing van de brief van de minister aan de Tweede Kamer concludeerde Wolfsen wel dat Donner "de schijn tegen heeft". Volgens het Kamerlid zitten er nog diverse gaten in het verhaal van de minister. Zo lijkt het erop dat de opsporing van de voortvluchtige tbs'er langzaam op gang is gekomen, zei Wolfsen in het televisieprogramma Netwerk.

Opstappen

Hij vindt dat Donner moet opstappen als er "vermijdbare fouten" zijn gemaakt. Kamerleden hadden tot woensdagavond 20.00 uur de tijd om vragen te stellen over de brief van Donner. De antwoorden daarop komen voor donderdag 12.00 uur, aldus Wolfsen.

Hij is het niet eens met Donner over wie de uiteindelijke zeggenschap heeft over het verlenen van tbs-verlof en resocialisatieprogramma's. Volgens Wolfsen is het de minister die verlof verleent. Donner stelt dat de rechter besluit over verlenging van tbs en bijbehorende resocialisatie en dat hij als minister niet de bevoegdheid heeft om zo'n besluit te overrulen.

Veiligheidsrisico's

Wolfsen wil dat de autoriteiten strakker dan nu gaan kijken naar de veiligheidsrisico's van tbs'ers die onder begeleiding de straat op gaan. De LPF zal donderdag tijdens het spoeddebat over de kwestie een motie van wantrouwen tegen Donner indienen.