DEN HAAG - Tweede-Kamerleden toonden zich woensdag na afloop van het debat over de EU-top in Brussel verbijsterd over wat ze een verspreking dan wel een "slip of the tongue" van premier Balkenende noemden.

Aan het einde van het debat gaf Balkenende toe dat het maar zeer de vraag is of Nederland qua nettobetaling aan Europa op het zelfde niveau kan komen als Duitsland. Hij verzwakt daarmee de Nederlandse onderhandelingspositie, oordelen PvdA, VVD, christenunie, D66 en SP.

Meerjarenbegroting

De premier had net een uur lang de Kamerleden voorgehouden dat hij niet te veel kon zeggen over de Nederlandse inzet bij de onderhandelingen over de meerjarenbegroting van de Europese Unie.

Elke opmerking kon zijn onderhandelingspositie ondermijnen, aldus Balkenende. Totdat hij in de laatste minuten van het debat ineens gedetailleerd inging op een vraag van LPF-Kamerlid Herben en zei dat het zwaar zou worden om op gelijke hoogte met Duitsland te komen en dat het maar zeer de vraag is of dat "haalbaar is".

"Ongelooflijk", oordeelde ChristenUnie-Kamerlid Rouvoet. "Hij geeft zijn positie zo weg. Nederland zal dus de grootste nettobetaler aan de EU blijven."

'Buitengewoon merkwaardig'

PvdA-Kamerlid Timmermans wist niet wat hij hoorde en hoopte uit Nederlands belang dat geen van de buitenlandse diplomaten of journalisten op de publieke tribune het was opgevallen. "De premier haalt de Nederlandse onderhandelingspositie in één klap onderuit. Balkenende heeft een zeldzaam talent om in zijn eigen voet te schieten. Onbegrijpelijk en buitengewoon merkwaardig."

'Zwak moment'

Ook binnen de eigen coalitie werden de wenkbrauwen gefronst. "Het was denk ik een 'slip of the tongue', maar niettemin zeer onverstandig. Een zwak moment van de premier", aldus VVD-Kamerlid Van Baalen. D66-Kamerlid Van der Laan noemde de opmerking van Balkenende "heel bizar". Volgens haar wilde de premier terecht de verwachtingen over de top temperen, maar deed hij dat niet op een verstandige manier. Volgens SP-Kamerlid Van Bommel leek het of Balkenende zich versprak. "Dat was vreemd."