BRUSSEL - Huidig EU-voorzitter Luxemburg komt in een woensdagavond verschenen compromistekst de Britten een klein beetje tegemoet bij de discussie over de Europese meerjarenbegroting. De staats- en regeringsleiders van de EU komen donderdag en vrijdag bijeen om onder meer over de miljardenbegroting van 2007-2013 te spreken.

De Britten profiteren al jaren van een automatische korting op hun bijdrage aan 'Brussel'. EU-voorzitter Luxemburg wil die korting, die anders jaarlijks zou stijgen ten koste van de andere EU-landen, bevriezen. Maar in het nieuwste voorstel is niet langer sprake van 'afbouw', wat in de vorige werkdocumenten nog wel was voorzien. Luxemburg wil de korting bevriezen op 4,6 miljard euro. Zonder maatregel zou de speciale voorziening voor de Britten oplopen tot 8 miljard.

Het is overigens maar de vraag of deze kleine geste Londen overstag haalt. Eerder al had premier Blair aangegeven dat het afzien van de automatische verhoging van de korting voor hem een stap te ver is. Verder lijkt het compromisvoorstel sterk op eerdere teksten van het voorzitterschap. Luxemburg wil flink bezuinigen op de voorstellen van de Europese Commissie, maar minder ver dan het Nederlandse kabinet wil.