LEEUWARDEN - "Het systeem van terbeschikkingstelling (tbs) van veroordeelden deugt: in het gros van de gevallen verloopt het (begeleid) verlof goed. Het risico is niet in te schatten en 100 procent zekerheid heb je nooit."

Dat stelt advocaat T. van der Goot die vorig jaar de tbs'er verdedigde die niet terugkeerde van verlof en een meisje uit Eibergen ontvoerde en verkrachtte. Naar aanleiding van die affaire verscherpte minister Donner (Justitie) de verlofvoorwaarden voor tbs-gestelden.

Strenge voorwaarden

Evenals de tbs'er W.S. onttrok Michel S. zich aan zijn verlof. De voorwaarden voor verlof zijn streng, blikt Van der Goot terug. "Maar de maatschappelijke acceptatie van de problemen is gering en de beschuldigende vinger wijst snel naar de kliniek", constateert de advocaat, die werkt voor kantoor Anker & Anker dat ook Nederlands langstzittende tbs'er bijstaat.

Resocialisatie

"Achteraf is makkelijk te zien dat er iets is misgegaan. We zitten hier natuurlijk niet op te wachten", verklaarde Van der Goot woensdagmiddag naar aanleiding van de arrestatie van S. . "Maar begeleid verlof is een stap naar resocialisatie. Het is inherent aan de behandeling. Intrekken van alle verlofregelingen is inhumaan en onacceptabel."

Motivatie

Van der Goot constateert problemen in een eerder stadium van het proces. De motivatie voor behandeling verdwijnt snel als gestraften geconfronteerd worden met lange wachtlijsten, zegt de advocaat. In een kort geding eiste hij vorige week namens een 51-jarige Fries snelle opname.

Zijn cliënt werd tot twee jaar cel en tbs met dwangverpleging veroordeeld, maar zit 4,5 jaar na het vonnis nog steeds niet in een kliniek. "De deskundigen doen hun best, maar met meer tbs'ers, minder verloven en een gebrek aan klinieken en personeel loopt het vat vol."