RIJSWIJK - De vorige week ontsnapte tbs'er Wilhelm Schippers is aangehouden en wordt verdacht van moord op een 73-jarige man. Dit maakte het Openbaar Ministerie woensdag bekend. De arrestatie van Schippers wegens de moord veroorzaakte commotie in politiek Den Haag en sommige Kamerleden eisten het ontslag van minister van Justitie Donner. De CDA-bewindsman zei echter geen aanleiding in het incident te zien om af te treden.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Schippers werd dinsdagavond rond 22.30 uur aangehouden in de tuin van de woning van het bejaarde slachtoffer aan de Lindengracht in de Amsterdamse Jordaan. Schippers verzette zich niet bij zijn arrestatie maar had wel een doorgeladen pistool bij zich.

Noordhollands Kanaal

Het slachtoffer werd dinsdagmiddag gevonden in de kajuit van zijn bootje op het Noordhollands Kanaal in de buurt van Landsmeer. Een visser zag de stuurloze boot dobberen en alarmeerde de politie. Deze trof het levenloze lichaam aan van de bejaarde man.

Verwarde man

Onderzoek van de politie leidde naar de woning in de Jordaan, waar de politie in een binnentuin een verwarde man aantrof. Omdat de man een pistool bij zich had, werd hij opgepakt. Later bleek het om de voortvluchtige tbs'er Schippers te gaan. De doodsoorzaak is nog niet officieel vastgesteld, maar hoofdofficier van Justitie De Wit maakte tijdens de persconferentie bekend dat het slachtoffer vermoedelijk "door een klap op het hoofd" om het leven is gebracht.

Medicijnen

De Wit meldde verder dat Schippers medicijnen slikt om zijn overmatig alcoholgebruik te onderdrukken. Na contact met de tbs-kliniek waar Schippers onder behandeling was, werd volgens De Wit duidelijk dat Schippers gevaarlijk zou kunnen zijn wanneer hij de medicijnen niet meer zou innemen.

Aftreden Donner

Tweede-Kamerlid Eerdmans van de LPF heeft om het aftreden van minister van Justitie Donner gevraagd. Ook onafhankelijk Kamerlid Wilders heeft om het ontslag van de minister gevraagd. Voor Wilders moet Donner aftreden omdat de minister het resocialisatiebeleid niet wil aanpassen. Kamerleden Weekers van de VVD en Dittrich van D66 gaven nog geen oordeel over de positie van de bewindsman. Zij willen het spoeddebat over deze kwestie donderdag afwachten.

Persconferentie

Donner gaf zelf in een persconferentie woensdag aan geen aanleiding in het 'incident' te zien om af te treden. Wel zei de CDA'er zich verslagen te voelen. "Ik sta voor het systeem van behandeling en resocialisatie. Dit soort risico's zitten daar onvermijdelijk in", aldus Donner.

De minister zei dat alle organisaties adequaat gehandeld hebben bij het regelen van het begeleid verlof en dat de regels goed zijn toegepast. De rechter had in september vorig jaar beslist dat de tbs van Schippers met een jaar verlengd moest worden en dat dit jaar benut moest worden voor resocialisatie.

Proefverlof

"Conform die uitspraak is de kliniek aan de slag gegaan. Er is een risicotaxatie gemaakt waaruit bleek dat Schippers alleen met begeleid verlof mocht", zei Donner. Hij voegde hier aan toe dat sinds september Schippers meer dan dertig keer met proefverlof is geweest. De minister zei dat na de ontsnapping "alles op alles is gezet om het risico op een nieuw delict te beperken".

Tweede-Kamerlid Wolfsen van de PvdA zei dat minister Donner zich in zijn uitleg over deze zaak achter de uitspraak van de rechter verschuilt. De PvdA'er vindt het onbegrijpelijk dat de overheid iemand laat reizen die zo gevaarlijk en ongeneeslijk ziek is. Toch heeft het Kamerlid nog geen definitief oordeel over de vraag of Donner moet aftreden.

Telefonisch contact echtgenoot

Uit een brief van minister Donner aan de Tweede Kamer bleek dat de ontsnapte man een aantal keren telefonisch contact heeft opgenomen met zijn vrouw. Op de dag van ontsnapping belde hij zijn echtgenote, die dit meldde aan de tbs-kliniek in Balkbrug. Nadat eerdere verzoeken voor het afluisteren van de telefoons van de vrouw werden afgewezen, gaf de landelijke officier zondag alsnog opdracht de twee gsm's af te tappen. De man nam echter geen contact meer op met zijn vrouw.