EDE - Een loslopende poema zorgt al meer dan 24 uur voor opwinding en onrust in de Veluwse bossen rond Ede. Ondanks een intensieve speurtocht, die dinsdagavond begon, zijn politie, marechaussee en jachtopzieners er nog niet in geslaagd het roofdier te vangen of neer te schieten.

Bekijk video:
Modem/ Breedband


De mensen die jagen op de poema op de Veluwe, zullen proberen het dier levend te vangen - Marc Koot

De zoekactie gaat in de nacht van woensdag op donderdag en zonodig donderdag nog door, al is het team zoekers woensdagavond wel flink ingekrompen aldus een woordvoerder van de politie in Ede.

Harskamp

De poema is afgelopen weekend voor het eerst in de buurt van Harskamp gezien. In de dagen daarna zijn sporen van het dier gevonden en een duidelijk door een roofdier aangevreten ree. In de loop van de woensdag is de poema ook nog meermalen gezien.

Gevaar

De jacht op de poema lokte woensdag drommen mensen naar de Ginkelse Hei, ondanks dringende adviezen om niet in dit gebied te fietsen of te wandelen, zolang de poema daar mogelijk rondloopt. De politie moest het uitgestrekte natuurgebied afsluiten met hekken en linten en toezichthouders inzetten. Volgens de zegsman van de politie onderschat het publiek het gevaar van het loslopende roofdier. Daarbij maakt de toeloop van belangstellenden de kans dat de poema wordt gepakt aanzienlijk kleiner.

Eigenaar

Het is onduidelijk waar het dier vandaan is gekomen. Mogelijk was hij eigendom van een particulier, maar er heeft zich nog niemand gemeld die een poema mist. Het staat vast dat er de afgelopen tijd geen poema's uit dierentuinen zijn ontsnapt. Het zou ook kunnen gaan om het dier, waar jaren geleden in Brabant, Limburg en Overijssel ook al tevergeefs jacht op is gemaakt.

Jager

Als een jager het dier in het vizier krijgt, wordt hij doodgeschoten, aldus een woordvoerder van de politie. Het gebruik van een verdovingspistool is de politie afgeraden, omdat een schutter het beest daarvoor te dicht moeten naderen. Over het doden van het roofdier hebben onder meer Tweede Kamerleden van de SP en GroenLinks en de Dierenbescherming zich woensdag afkeurend uitgelaten. De politie zegt wel een andere methode te willen gebruiken, maar daarvoor nog geen uitvoerbaar advies te hebben gekregen.

Ouwehands Dierenpark

Mochten jagers de poema toch levend vangen, dan wil Ouwehands Dierenpark in Rhenen zich over het beest ontfermen. In deze dierentuin wordt de televisieserie en film Zoop opgenomen over jonge verzorgers, die zich inzetten voor het welzijn van dieren. Om die reden is de directie bereid de poema asiel te verlenen, zo maakte Zoop-producent NL Film bekend.

Kritiek op klopjacht

Woensdag uitte de Dierenbescherming ook kritiek op de klopjacht, die geopend zou zijn. Volgens de organisatie werkt dat averechts omdat het dier daardoor in de stress raakt en dan ongecontroleerde dingen kan gaan doen. Maar de politie benadrukte juist geen klopjacht te houden. Op diverse plekken is zo onopvallend mogelijk een jager verborgen, in de hoop dat het dier zich daardoor onbespied waant en zo in het zicht komt.

De poema is volgens directeur K. Brouwer van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen "geen dappere kat." Hij mijdt het liefst mensen, aldus Brouwer. Het grijsbruine dier van ruim een meter lengte is vooral 's nachts actief en legt daarbij grote afstanden af. Op de Veluwe kan het beest in zijn voedsel voorzien door te jagen op herten en zwijnen, maar ook honden en katten zijn niet veilig voor hem. In de Verenigde Staten, waar de poema in het wild voorkomt, is wel eens een kind gedood door een poema in het nauw, aldus Brouwer.