AMSTERDAM - Vijftien vrouwen die ondanks een nieuwe vorm van anticonceptie toch zwanger raakten, moeten een schadevergoeding krijgen van zowel fabrikant Organon als de verantwoordelijke huisarts. Dat heeft de rechtbank Den Bosch woensdag bepaald.

De huisartsen brachten het anticonceptiestaafje Implanon in onder de huid, waardoor zwangerschap drie jaar lang voorkomen had moeten worden. De vijftien vrouwen raakten toch zwanger. Bij een onderzoek werd het staafje bij geen van de vrouwen in de arm teruggevonden.

De rechtbank gaat er voorlopig vanuit dat Organon een gebrekkig product heeft geleverd en dat de huisartsen het staafje niet goed hebben ingebracht. Als de artsen kunnen bewijzen dat de fout niet bij hen ligt, hoeven zij geen schadevergoeding te betalen. Omgekeerd moet Organon kunnen aantonen dat de zwangerschap werd veroorzaakt door het fout inbrengen van het staafje, om vrijgesteld te worden.

Van de vrouwen die zwanger raakten, hebben tien het kind ter wereld gebracht en vier hebben een abortus laten plegen. Eén vrouw kreeg een miskraam. Over de hoogte van de schadevergoeding is nog niets bekend.