ROERMOND - De brand in de Roermondse woning is vrijdag vermoedelijk aangestoken met behulp van een brandbare vloeistof die door de hele woning was verspreid. De brandhaarden ontstonden nagenoeg op hetzelfde moment, waardoor het vuur snel om zich heen greep. Dit heeft een betrouwbare bron zondag aan het ANP gemeld.

De politie wilde dit vermoeden ontkennen noch bevestigen. Wel bevestigde de Roermondse persofficier van justitie K. Janssen desgevraagd dat de vrijdag gearresteerde 34-jarige vader begin dit jaar aan de brandweer heeft gemeld dat hij de gasmeter uit de muur had getrokken. Daardoor zou er gas zijn vrijgekomen. De gealarmeerde brandweer kon echter geen defect aan gasmeter ontdekken.

Door de brand in de nacht van donderdag op vrijdag kwam zes kinderen om het leven (drie meisjes van 4, 6 en 8 jaar oud en drie jongens van 5, 11 en 12 jaar). Alleen het 9-jarige zusje overleefde het drama, zij logeerde elders. De 35-jarige moeder raakte zwaargewond toen zij uit een raam sprong. Vrij snel na de brand werd de vader als verdachte aangehouden.

Verdachte

De politie is zondag begonnen met het technisch onderzoek naar de brand. Over de eerste resultaten kon de politie nog geen mededelingen doen.

De moeder is volgens de persofficier zeer emotioneel, net als de -jarige dochter. De politie heeft al een aantal keren met de moeder gesproken. Een speciaal koppel van de politie begeleidt de moeder, dochtertje en grootouders zeer intensief, aldus Janssen.

Zo'n vierhonderd belangstellenden hebben zondagmorgen in de Tomaskerk in Roermond de herdenkingsdienst voor de zes overleden kinderen bijgewoond. Op het altaar waren zes foto's van de kinderen geplaatst, waarbij kaarsen werden aangestoken en bloemen gelegd. De grootouders van de kinderen en hun 9-jarige zusje waren in de kerk aanwezig.

Onder de aanwezigen waren niet alleen buurtgenoten en klasgenootjes van de kinderen, maar ook wethouders, gemeenteraadsleden, vertegenwoordigers van brandweer, politie en andere hulpverleningsorganisaties. Burgemeester H. Kaiser van Roermond ontbrak omdat hij op vakantie is. Volgens een woordvoerder van de gemeente was die vakantie al eerder geboekt.

Na afloop van de dienst gingen zo'n 150 mensen naar de tegenovergelegen sporthal, die was ingericht als opvangcentrum. Ze werden daar door professionele hulpverleners opgevangen. Dinsdagmorgen overlegt het crisisteam met de nabestaanden wanneer de zes overleden kinderen begraven worden, meldt de woordvoerder van de gemeente Roermond. Op de lichamen van de kinderen is zaterdag en zondag sectie verricht.

'Ergens in Nederland'

De 34-jarige vader wordt volgens de persofficier maandag voorgeleid aan de Roermondse rechter-commissaris, "ergens in Nederland". Uit veiligheidsoverwegingen wilde ze niet zeggen waar de man in de cel zit en waar hij wordt voorgeleid. Janssen wilde niets kwijt over de resultaten van de verhoren van de verdachte.

/NIEUWSZes kinderen overleden na gezinsdrama in RoermondRoermond in rouw gedompeld na brandSlachtoffertjes Roermond herdacht