ROTTERDAM - In een moskee in Rotterdam is woensdagochtend vroeg brand gesticht. De gebedsruimte aan de Aleidisstraat in het Oude Westen moet volgens een woordvoerder van de politie als verloren worden beschouwd.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Op de buitenmuren van de moskee Shaan-e-Islam van de Nederlandse Moslim Associatie, gevestigd in een soort pakhuis in de straat, waren leuzen geschreven. Niemand raakte gewond. De brand werd even voor vier uur ontdekt.

Knal

Hoe de brand is gesticht, is niet bekend. Volgens de zegsman van de politie hebben buurtbewoners een knal gehoord. Het vuur greep daarna snel om zich heen. De benedenverdieping van het pand, waar de moskee was gevestigd, is volledig uitgebrand.

Dinsdag veroordeelde de rechtbank in Rotterdam een 25-jarige man voor het stichten van brand bij de Mevlana-moskee in Rotterdam. Deze staat in hetzelfde deel van de stad als de moskee waar woensdag brand werd gesticht.


Op de muur van het gebedshuis zijn leuzen gekalkt

Op de muur van het gebedshuis in de Aleidisstraat waren volgens de politie leuzen gekalkt als 'Lonsdale', 'Geen moskees in Zuid' en 'Theo R.I.P.'. De politie onderzoekt of de leuzen al eerder op de muur stonden. Volgens buurtbewoners zijn de teksten woensdagochtend aangebracht.

Abnormale daad

De voorzitter van het moskeebestuur, Abdoelhak Billar, reageerde geschokt. "Brandstichten en racistische teksten schrijven, is een abnormale daad," zei hij woensdag tegen RTL4. "Dat doen alleen de treurigste mensen."

De moskee, die sinds 1982 zonder problemen in het pand zit, zal over anderhalf jaar verhuizen naar Rotterdam-Zuid. Voorzitter Billar ziet geen enkele aanleiding voor de brandstichting. Volgens hem zijn ook in Rotterdam-Zuid geen protesten tegen de verhuizing. "Alles is geregeld", aldus Billar.

Tegendemonstratie

Zaterdag protesteerden zo'n veertig leden van een extreemrechtse Nationale Alliantie tegen de verhuizing van de moskee. Bij een tegendemonstratie van linkse activisten arresteerde de politie twaalf mensen.

De brandstichting woensdag bij de moskee Shaan-e-Islam in Rotterdam is de zoveelste in een reeks incidenten tegen islamitische instellingen sinds de moord op cineast Theo van Gogh op 2 november 2004. In de eerste drie weken na de moord registreerde de politie 120 incidenten. Vanaf eind november tot medio maart dit jaar telde de politie 44 incidenten waarvan 31 gericht tegen moskeeën.

Bedir

De meest spraakmakende aanslag dit jaar was die op de basisschool Bedir in Uden eerste paasdag. Doelwit was het tijdelijke onderkomen waar de school in bivakkeerde sinds de school na brandstichting in november afbrandde. Ook hier werd de leus Theo R.I.P. op de muur geklad. De politie arresteerde een 17-jarige jongen uit Uden. De rechtbank in Den Bosch veroordeelde eerder deze maand drie jongeren voor de aanslag in november.