DEN HAAG - "We dachten er niet zo over na." Dat was de rode lijn van het verhaal van de vier stoeptegelgooiers die woensdag terechtstaan voor de rechtbank in Den Haag.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het viertal wordt ervan verdacht op 9 januari met fatale gevolgen een stuk stoeptegel vanaf een viaduct boven de A4 bij Rijswijk te hebben gegooid. Hierdoor kwam een 30-jarige automobiliste uit Uden om het leven.

Hechte vriendengroep

Op de avond van 9 januari spraken de mannen uit Rijswijk met elkaar af. Uit het verhoor voor de rechtbank blijkt dat het geen hechte vriendengroep was. De 19-jarige Davy V. was goed bevriend met de 18-jarige Fredrik B., de 19-jarige Stephan H. was dikke vrienden met de 22-jarige Jeroen van G.. Davy en Fredrik verklaarden in de rechtbank bang te zijn voor Jeroen, omdat hij zo onvoorspelbaar was.

Voordat het incident met de stoeptegel plaatsvond, hadden Davy en Jeroen op een ander viaduct boven de A4 met takken over en weer gegooid. Daarbij kwam "per ongeluk" een aantal stokken op de snelweg terecht. Er was volgens de twee geen opzet in het spel.

Ook stonden op dat viaduct een paar zakken met onbekende inhoud, maar mogelijk met puin. Jeroen pakte op zeker moment een zak op, sleepte die naar de reling en gooide die over het viaduct naar beneden.

Mietjes

Davy heeft eerder bij de politie verklaard dat Jeroen had geroepen: "Kom, we gooien een zak over de brug. Kom op mietjes." Jeroen ontkent dat hij dat heeft gezegd. Hij vertelde dat hij de zak in zijn eentje droeg en over de reling gooide. Davy liep naast hem.

Jeroen wachtte bewust op een vrachtauto, vertelde hij. "Ik wou de chauffeur gewoon laten schrikken." De zak kwam volgens Davy en Jeroen met een doffe, harde klap op de trailer van een vrachtwagen terecht. Dat bleek echter bovenop de cabine te zijn. Volgens Y. Wijnnobel, voorzitter van de rechtbank, is de chauffeur van de vrachtwagen zich rot geschrokken en zette hij de auto meteen langs de kant. "De chauffeur houdt vanaf nu ieder viaduct in de gaten", hield Wijnnobel de verdachten voor.

Geschrokken

De jongens renden vervolgens naar hun auto en reden weg. "De sfeer was gezellig, door de angst denk ik. Maar we waren wel geschrokken", vertelde Jeroen. Alleen Fredrik heeft hardop gezegd dat ie bang was. Eerder had hij Davy al op zijn gedrag aangesproken. Waarom ie niet naar huis is gegaan, kon Fredrik niet zeggen.

De rechtszaak begon anderhalf uur te laat, omdat er problemen waren met de overbrenging van twee verdachten.