PARIJS - De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Durao Barroso, heeft dinsdag opgeroepen tot "ten minste een pauze" in de ratificaties van de Europese grondwet. De beste oplossing kan voorzichtigheid zijn, aldus de Portugese commissievoorzitter voor de Franse televisiezender France 3.

Barroso zei dat als gevolg van de afwijzingen per referendum van het voorstel voor een Europese grondwet in Frankrijk en Nederland, er risico's bestaan voor het ratificatieproces. Barroso wil een pauze voor overpeinzingen ten einde nog meer afwijzingen te voorkomen. De leden van de Europese Unie willen bovendienweten wat Frankrijk en Nederland nu van plan zijn te doen. Hij bleef er overigens van overtuigd dat de unie zoals ook eerder de grote problemen te boven komt.

Ratificatieproces

Donderdag en vrijdag zijn de Europese leiders van de 25 lidstaten bijeen in Brussel om onder meer over het ratificatieproces en over het lot van de voorgestelde juridische beginselen voor de unie te spreken.

Het aantal Europeanen dat de huidige voorstellen afwijst, neemt kennelijk nog steeds toe. Luxemburg houdt 10 juli een referendum en het percentage nee-stemmers is er volgens peilingen inmiddels flink opgelopen tot 45 procent. Ook opiniepeilingen in Denemarken, Ierland, Portugal en Tsjechië duiden op een toename van het aantal mensen dat geen steun wil, geven aan de Europese grondwet.

Blair

Luxemburg is tot 1 juli voorzitter van de Europese Unie. Dan neemt het Verenigd Koninkrijk die functie over. Londen bevroor afgelopen week alle voorbereidingen voor een eventueel referendum komend jaar over de EU-grondwet.

De Britse premier Blair was dinsdag op bezoek in Parijs en repte ook over een periode van enkele maanden voor overpeinzingen.