SAN FRANCISCO - Voor de kust van Californië heeft zich in de nacht van dinsdag op woensdag een aardbeving voorgedaan onder de Stille Oceaan.

De beving had een kracht van 7,0 op de schaal van Richter. De autoriteiten waarschuwden voor het gevaar van een vloedgolf langs de Amerikaanse westkust, maar ze trokken die waarschuwing korte tijd later weer in. Voor zover bekend is er geen schade aangericht.

Aardbevingen

"Op basis van gegevens over eerdere aardbevingen en vloedgolven bestaat er geen gevaar voor een tsunami die de hele oceaan overgaat", aldus een woordvoerder van het waarschuwingscentrum voor tsunami's in de Stille Oceaan (PTCW).

Hij voegde er echter aan toe dat aardbevingen van deze omvang wel voor kleinere vloedgolven kunnen zorgen die vernielingen kunnen aanrichten in kuststeden op honderden kilometers afstand van het epicentrum. "De locale autoriteiten moeten zich bewust zijn van deze mogelijkheid", aldus de zegsman.

Het epicentrum van de beving lag op 10 kilometer onder de Stille Oceaan, op 146 kilometer ten westen van de kustplaats Crescent City. Deze plaats werd in 1964 door een vloedgolf geteisterd na een aardbeving in Alaska. Hierdoor kwamen elf mensen om het leven.