EDE - De politie zoekt woensdag op de Veluwe verder naar een poema. De zoekactie werd dinsdagavond wegens invallende duisternis gestaakt. Rond 22.00 uur kregen de speurders het dier even te zien, maar ze verloren het weer snel uit het oog. Ze vonden wel een ree die door de poema is gedood.

De politie jaagt samen met de Koninklijke Marechaussee en jachtopzichters op de loslopende poema. De marechaussee zette dinsdagmiddag zestig personen in, van wie vijftig leden van de ME. Dat liet een woordvoerder van de marechaussee weten.

Niet ontsnapt

De politie gaat ervan uit dat het dier bij een particulier hoort. "Hij is in ieder geval niet ontsnapt uit een dierentuin", aldus een voorlichtster van de politie. Deskundigen van dierenpark Burger's Zoo adviseren om tijdens schemer en in het donker niet het bosgebied in te gaan.

De politie kreeg vanaf eind vorige week verscheidene meldingen binnen van mensen die een katachtige door het bos zagen struinen. De eerste melding kwam uit Harskamp. In het weekeinde werd het dier gesignaleerd in Wekerom. De poema is het laatst gezien in de buurt van de Simon Stevinkazerne in Ede.

Uitkammen

De marechaussee kamt de gebieden waar het dier zich kan ophouden, voornamelijk millitaire gebieden, sinds dinsdagmiddag zorgvuldig uit. De politie en het KLPD voeren luchtpatrouilles uit. De politie benadrukt dat de poema zal worden neergeschoten zodra hij is getraceerd.

"Nee, we schieten hem niet neer met een verdovingsspeldje. We zijn bang dat hij wegschiet zodra we hem raken. We willen het zekere voor het onzekere nemen", aldus de politie.