UTRECHT - De treinen staan vrijdag vanaf 03.00 uur tot 23.00 uur stil doordat de werknemers van ProRail het werk neerleggen. De enkele treinen die rond 03.00 nog onderweg zijn, mogen wel tot aan hun eindbestemming doorrijden. Dat hebben de spoorbeheerder en FNV Bondgenoten dinsdag laten weten.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De vakbonden roepen hun leden op te staken uit protest tegen het eindbod van ProRail voor een nieuwe CAO. FNV-bestuurder T. Nijenhuis verwacht dat bijna iedereen aan de oproep gehoor zal geven. Zonder de verkeersleiders van ProRail kunnen de treinen niet rijden omdat de seinen en wissels dan niet worden bediend.

Treinreizigers kunnen het beste een vrije dag nemen of, als het mogelijk is, een taxi of de bus pakken, stelt Nijenhuis voor. "We hebben juist voor een vrijdag gekozen omdat veel mensen dan een vrije dag kunnen nemen of al hebben." De FNV-bestuurder kan zich voorstellen dat veel reizigers geen begrip zullen hebben voor de staking. "Het is triest, maar ik kan geen andere manier bedenken om ProRail onder druk te zetten."

Staking

De staking kan volgens Nijenhuis alleen worden voorkomen door "een klein wonder". ProRail houdt ernstig rekening met een staking, zei een woordvoerder. Het conflict draait vooral om het loonbod van ProRail. De spoorbeheerder biedt een loonsverhoging van 2,75 procent over de jaren 2005 en 2006. De bonden eisen 4,75 procent.

Conflict

ProRail heeft voorgesteld een arbitragecommissie in het leven te roepen om het CAO-conflict te beslechten. Daar voelt FNV Bondgenoten niet veel voor. De bond wil wel met de spoorbeheerder verder onderhandelen over het loon, maar ProRail is niet van plan om met een ander bod te komen. "De bonden zijn nu aan zet", aldus de zegsman.