HILVERSUM - Talpa hoeft de NOS op grond van een artikel in de Mediawet geen sublicentie te geven voor het uitzenden van voetbalflitsen. Dat bepaalde het Commissariaat voor de Media dinsdag.

De komende seizoenen van de eredivisie heeft Talpa de samenvattingsrechten van de diverse duels. Via het zogenoemde 'voorkeursrecht' in de Mediawet hoopte de NOS af te dwingen dat zij na uitzending door Talpa alsnog korte flitsen op televisie konden uitzenden. Volgens de mediawaakhond kan dat niet op grond van het voorkeursrecht.

Voorkeursrecht

Het commissariaat heeft het voorkeursrecht en de wetgeving die over de verslaglegging van belangrijke evenementen gaat, uitvoerig bestudeerd en komt tot de conclusie dat in de loop der tijd een bredere interpretatie aan het begrip voorkeursrecht is gegeven door de wetgever. Bovendien zijn er wetsartikelen bijgekomen die ervoor zorgen dat grote evenementen altijd worden uitgezonden op een open net, dus niet achter decoders verdwijnen.

Volgens commissaris I. Brakman is het artikel waarop de NOS zich beroept, oorspronkelijk bedoeld om ervoor te zorgen dat belangrijke evenementen niet achter de decoder verdwijnen en te ontvangen zijn door nagenoeg het hele Nederlandse publiek. "Daar wordt nu door de uitzendingen van Talpa en RTL aan voldaan. Het commissariaat vindt het daarom niet evenredig om in deze situatie sanctiemiddelen in te zetten."

Extra opdracht

Het commissariaat is het met de NOS eens dat zij een extra opdracht in de Mediawet heeft gekregen om de verslaggeving van belangrijke competitiewedstrijden te verzorgen. Brakman: "De NOS zou met een verwijzing naar haar journalistieke verantwoordelijkheid een beroep kunnen doen op het recht op vrije nieuwsgaring en daarmee bij Talpa en ook bij de eredivisie aankloppen. Het commissariaat kan Talpa daartoe niet dwingen".

De NOS is verbaasd over de uitspraak, zei directeur G. Dielessen dinsdag. De publieke omroep meent nog steeds op grond van de Mediawet aanspraak te kunnen maken op korte actuele voetbalbeelden uit de eredivisie.

Bestaansrecht

"Het Commissariaat voor de Media heeft eind vorig jaar aangegeven dat het voorkeursrecht bestaansrecht had. Dat bevestigde minister Van der Hoeven (Onderwijs, cultuur en media) in reactie op vragen uit de Tweede Kamer. "Je krijgt nu de situatie dat het voorkeursrecht wel bestaat, maar blijkbaar niet kan worden ingeroepen."

De NOS zal de uitspraak eerst grondig bestuderen, inclusief de verwijzing van het commissariaat naar het recht op vrije nieuwsgaring. Daarna beslist zij wat de eventuele volgende stappen zijn.

Gelijk

Talpa is blij met de uitspraak, meldde een woordvoerder dinsdag. "We waren altijd al van mening dat we gelijk hadden, maar dat is wat anders dan gelijk krijgen. Het artikel in de Mediawet waarop de NOS zich beroept is achterhaald."