BERKANE - Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) is verbaasd over uitspraken van twee Marokkaanse bewindslieden over haar bezoeken aan enkele bewindslieden maandag. Verdonk zei dinsdag dat zij nog opheldering zal vragen over hun beweringen die strijdig zijn met wat zij heeft begrepen.

Verdonk vertelde maandag dat de plaatsvervanger van de minister van Justitie positief had gereageerd op de afschaffing van de dubbele nationaliteit voor Marokkanen van de derde generatie in Nederland. Het staat volgens haar op de wederzijdse agenda. Minister N. bin Abdallah van Informatie liet dinsdag evenwel stellig weten dat afstand doen van de Marokkaanse nationaliteit, niet bespreekbaar is. Het is een elementair recht en afstand doen daarvan zal volgens hem nooit gebeuren.

Opheldering

Verdonk bleef erbij dat zij maandag op het ministerie van Justitie een ander geluid heeft gehoord. Ze heeft geen idee hoe ze dit verschil van verklaring moet duiden. Verdonk zei dat ze na afloop nogmaals opheldering zal vragen bij de minister. Als de dubbele nationaliteit echt niet op de Marokkaanse agenda staat, wacht zij een formeel bericht daarover van Marokkaanse zijde af.

Taaltoets

Verder verklaarde onderminister N . Chekrouni, die belast is met Marokkanen die in het buitenland wonen, tegenover journalisten van het Algemeen Dagblad en het Parool dat zij tegen de verplichte taaltoets is. Die toets moeten Marokkanen straks halen nog voordat zij naar Nederland afreizen. De Marokaanse bewindsvrouw vindt dat in strijd met het recht omdat er obstakels worden opgeworpen voor gezinshereniging en -vorming.

Verdonk zei dinsdag dat Chekrouni tegenover haar heeft gezegd dat zij het goed vindt dat Marokkanen de taal leren. De verplichting daarvan is niet ter sprake gekomen. De Nederlandse bewindsvrouw bezoekt dinsdag Berkane, in de Rif-regio in het noordoosten van Marokko. Zij praat er met remigranten, achtergelaten vrouwen en hulpinstanties.