BERLIJN - Honderdduizenden dance- en technoliefhebbers waren zaterdag in Berlijn op de been voor de veertiende Love Parade. In de loop van de middag telde de politie ongeveer een half miljoen mensen die aan het spektakel in het Berlijnse Tiergarten park deelnamen. Dat is ongeveer half zoveel als vorig jaar.

De Love Parade werd voor het eerst in 1989 gehouden met een bescheiden 150 deelnemers die in het hart van de stad achter een praalwagen aan dansten. Het thema van toen was verdraagzaamheid, respect en begrip tussen landen. Het is inmiddels uitgegroeid tot een megamanifestatie dat drie jaar geleden anderhalf miljoen mensen trok.

Minder opkomst

Dit jaar waren het er een stuk minder, maar met een half miljoen toch nog een heel aardige opkomst. Het thema van dit jaar was Acces Peace (Toegang tot Vrede). In het centrum bewogen zich 45 Lovetrucks vol muziekapparatuur die samen een miljoen watt produceerden. DJ's uit Duitsland, Spanje, Groot-Brittannië, Frankrijk, Denemarken en ook Nederland zweepten de mensenmassa op.

De deelnemers hadden zich feestelijk gekleurd en waren soms schaars gekleed om er deze zaterdagmiddag weer iets moois van te maken. Temidden van een walm van marihuana en onder acceptabele weersomstandigheden namen de 'ravers' feestelijk bezit van de stad. Het centrum vormde zaterdag het toneel van één grote dansvloer, waarop menigeen op zoek was naar iemand voor een kortstondige liefdesaffaire. De oprichter van de Love Parade, Dr. Motte, sprak de deelnemers zaterdagmiddag de nodige moed in. "Jullie zijn zo geil", sprak hij de massa toe.

Over het algemeen verliep de Love Parade zonder problemen. De politie maakte aan het eind van de middag melding van honderd arrestaties. De meeste arrestanten handelden in drugs. Hulpdiensten moesten in actie komen voor 1300 technofans, onder meer wegens snijwonden of door overvloedig gebruik van alcohol en verdovende middelen.

's Ochtends vroeg waren de stations van de Duitse hoofdstad al afgeladen vol. De spoorwegen zetten 63 extra treinen in om feestgangers uit het hele land aan te voeren. Anderen arriveerden met de auto of met het vliegtuig.Vrijdagavond begon het festival al voorzichtig in discotheken in en rond Berlijn met veel rave-parties. Incidenten hadden zich tot zaterdagmiddag nog niet voorgedaan, aldus de politie. Wel heeft de politie een huiszoeking verricht naar aanleiding van een tip over een mogelijke terreuraanslag met een autobom. Agenten troffen echter niets aan in de woning.