STOCKHOLM/BRUSSEL - De Zweedse premier Persson vindt dat landen meer tijd moeten krijgen om de Europese grondwet te ratificeren. Hij vindt de huidige deadline van oktober 2006 te krap.

"Het tijdpad voor ratificatie zou opgeschoven moeten worden. Het is bijna uitgesloten dat het huidige verdrag voor oktober 2006 kan worden geratificeerd", verklaarde Persson dinsdag in het Zweedse parlement.

De premier zei dit vooruitlopend op de bijeenkomst van regeringsleiders in de EU donderdag en vrijdag in Brussel. Deze top moet duidelijkheid geven over het ratificatieproces, na het Franse en Nederlandse 'nee'. Zonder die duidelijkheid overweegt Zweden uitstel van de eigen ratificatie. Die staat nu gepland voor december door een stemming in het parlement.

Tijdslimiet

Ook de Duitse vice-voorzitter van de Europese Commissie, Günter Verheugen, pleit voor meer tijd. "Het oorspronkelijke doel om de grondwet van kracht te laten worden in 2007 is niet meer te halen", aldus de eurocommissaris dinsdag in de Süddeutsche Zeitung. "Het zou verkeerd zijn om nu strenge tijdslimieten te gaan stellen. Een flink aantal landen heeft geowon meer tijd nodig voor discussie, om het vertrouwen van het publiek in Europa te herstellen."