AMSTERDAM - Turkse en Marokkaanse jongeren in Nederland eisen meer zeggenschap over de keuze van hun partner. Persoonlijke selectiecriteria wegen steeds zwaarder, concluderen twee onderzoekers uit gesprekken met honderd Turkse en Marokkaanse informanten uit Amsterdam en omgeving. Ze presenteren hun bevindingen dinsdagmiddag.

Omdat Turkse en Marokkaanse jeugd langzaam individualiseert, zullen gedwongen en gearrangeerde huwelijken minder voorkomen, voorspellen L. Sterckx en C. Bouw van onderzoeksinstituut Siswo. Het huwelijk tussen partners die zich niet aan landsgrenzen storen, heeft de toekomst. Vooral hoogopgeleide allochtone jongeren hechten meer aan het opleidingsniveau, de ambities een opvattingen van hun partner.

Generatieconflicten

Turken en Marokkanen die toch trouwen met iemand uit het land (streek) van hun ouders doen dat vooraal uit solidariteit met de familie en om ruzie te vermijden. "De meesten gaan dramatische generatieconflicten uit de weg", schrijven ze in Liefde op Maat.

Het onderzoek is uitgevoerd voor de organisatie van Turkse moslims Milli Görüs en de Marokkaanse tegenhangers Unie Marokkaanse Moslim Organisaties Nederland (Ummon) en Unie Marokkaanse Moskeeën Amsterdam en Omstreken (Ummao). De opdrachtgevers zien de voortdurende instroom van nieuwkomers als een mogelijke rem op de integratie.