ROTTERDAM - De politie in Rotterdam heeft maandag profvoetballer Robin van Persie gearresteerd. De speler van Arsenal zit vast op verdenking van verkrachting. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie zei dinsdag dat er een aangifte tegen hem is gedaan wegens een incident dat zich dit weekeinde in Rotterdam heeft afgespeeld.

Van Persie blijft in ieder geval vannacht nog in de cel zitten. Justitie beslist woensdag of en wanneer de speler van Arsenal wordt voorgeleid aan de rechter-commissaris. Dat maakte een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag bekend.

Waarheidsgehalte

Van Persies advocaat A. Moszkowicz zei in het NOS Journaal "grote vraagtekens bij het waarheidsgehalte" van het verhaal van het vermeende slachtoffer te zetten. Hij heeft zijn cliënt in de ochtend bezocht. De raadsman stond enkele jaren geleden de vrouw bij die Patrick Kluivert ervan beschuldigde haar te hebben verkracht.

De 21-jarige geboren Rotterdammer Van Persie maakte vorige week nog deel uit van de selectie van het Nederlands elftal. De aanvaller viel in tegen zowel Roemenië als Finland. Hij verhuisde vorig jaar van Feyenoord naar de Londense club Arsenal.

Voetbaltalent

Van Persie geldt als een groot voetbaltalent. Hij wordt geroemd om zijn fijngevoelige linkervoet en scherp spelinzicht. Alleen zijn branie speelt hem af en toe parten. Bij Feyenoord leidde dat nogal eens tot botsingen met de trainer en teamgenoten.

Van Persie is bij het grote Arsenal tot rust gekomen. Hij schikte zich daar in een nederige rol en kwam langzamerhand tot wasdom, hoewel hij in februari nog van het veld werd gestuurd in de competitiewedstrijd tegen Southampton. "Een absoluut dieptepunt van dit seizoen", zei hij daarover. Later herstelde hij zich met twee goals in de bekerwedstrijd tegen Blackburn Rovers (3-0), waardoor Arsenal de finale bereikte van de FA Cup.

Van Basten

Bondscoach Marco van Basten heeft de jonge vleugelaanvaller nu ook in de armen gesloten en hem al twee invalbeurten in het grote Oranje gegeven. Tegen Finland maakte hij zijn eerste doelpunt als international. Trainer Foppe de Haan merkte vorig jaar al een verandering bij Jong Oranje. "Hij wordt menselijker. Je kan tegenwoordig ook een grapje tegen hem maken, iets tegen hem zeggen. Toen hij de eerste keer bij ons kwam, was dat heel anders. Toen moest ik op kousenvoeten lopen, omdat ik het gevoel had dat hij anders zou exploderen", sprak de supervisor van de Nederlandse jeugdelftallen.

Zware crash

In oktober 2004 kwam Van Persie in het nieuws toen hij zijn dure BMW aan gort reed in Londen. De voetballer verliet ongedeerd na de zware crash de plaats van het ongeluk en liet zijn totaal verkreukelde wagen onbeheerd achter.

Van Persie is niet de eerste Nederlandse voetbalprof die met een aangifte van verkrachting te maken krijgt. In 1997 werd Kluivert van hetzelfde beschuldigd. De voetballer, destijds in dienst van AC Milan, zou de vrouw met drie vrienden seksueel hebben misbruikt. Justitie besloot destijds Kluivert, die advocaat G. Spong in de hand had genomen, niet te vervolgen wegens gebrek aan bewijs.