JAKARTA - De moord op de Indonesische mensenrechtenactivist Munir was een samenzwering. Tot die conclusie komt de door de Indonesische regering ingestelde onderzoekscommissie. Dat schrijft The Jakarta Post dinsdag. Veel hoge functionarissen van de nationale inlichtingendienst (BIN) weigeren mee te werken aan het onderzoek.

Usman Hamid van de commissie zegt in de krant tot geen andere conclusie te kunnen komen. "Van documenten, informatie- en communicatiemateriaal (waarbij agenten van de BIN zijn betrokken), komen we tot de conclusie dat de moord op Munir een samenzwering was." Ondanks herhaalde oproepen weigeren leden van de BIN hun medewerking, klaagt hij.

De 38-jarige Munir overleed op 7 september in een vliegtuig van de Indonesische maatschappij Garuda op de vlucht van Jakarta, via Singapore, naar Amsterdam. De activist werd vergiftigd met arsenicum. Munir was de oprichter van onder meer de mensenrechtenbeweging Imparsial en Kontras, de commissie voor vermiste personen en slachtoffers van geweld.